当前位置: 首页 > 科学研究 > 学术信息 > 学术报告 > 正文

学术报告

【北航数学论坛】From Asymmetry to Coherence
发布日期:2019-04-30  浏览量:

报告题目: From Asymmetry to Coherence

报告人:  骆顺龙()

报告时间:201956 日上午 1000-1100

报告地点:老主楼321

摘要: By exploiting the algebraic and geometric structure of operation-state coupling, we show that an information-theoretic measure of asymmetry emerges naturally from the formalism of quantum mechanics. This is achieved by decomposing the operation-state coupling into a symmetric part and an asymmetric part, which satisfy a conservation relation. The symmetric part is represented by the symmetric Jordan product, and the asymmetric part is synthesized by the skew-symmetric Lie product. The latter leads to a significant extension of the celebrated Wigner-Yanase skew information, and has an operational interpretation as quantum coherence of a state with respect to an operation. This presents a basic framework for quantitatively addressing symmetry-asymmetry complementarity.

报告人简介:骆顺龙,1989年毕业于上海交通大学,1995年获武汉大学博士学位, 2001年任中国科学院数学与系统科学研究院研究员,博士生导师, 2013--2015任华罗庚应用数学首席研究员。现任中国科学院数学与系统科学研究院应用数学研究所所长,量子计算与量子信息处理研究中心主任, 北京数学会副理事长。曾应邀在四年一度的国际工业与应用数学大会作一小时大会报告(2015)主要从事概率统计和量子信息研究。

邀请人:陈霖、赵丽君