【北航数学论坛】 Kaehler-Einstein metrics on toric manifolds and $G$-manifolds

发布日期:2018-04-09  |  浏览量:
报告人:朱小华教授(北京大学)
报告时间:2018年4月10日下午2:00-3:00
报告地点:老主楼321
报告摘要:
The famous Yau-Tian-Donaldson's conjecture of Kaehler-Einstein metrics on Fano manifolds has been recently solved by Tian. The existence of Kaehler-Einstein metrics on such manifolds is equivalent to the $K$-stability. The latter is an infinite dimensional condition in sense of algebraic geometry. It is a natural question how to verify the K-stability in finite steps. In this talk, we hope to give a picture for this question through examples of toric Fano manifolds and $G$-manifolds from various views in differential geometry, algebraic geometry, and differential equation.

报告人简介:
        朱小华教授是北京大学数学学院教授,2001年获得香港求是基金杰出青年奖,2002年获得教育部霍英东教育基金,2004年获得国家杰出青年自然科学基金,2005年获得ICTP意大利青年科学奖,2009年当选教育部长江学者特聘教授,2014年获得国家自然科学二等奖,2017年荣获第十六届陈省身数学奖。
        朱小华教授的主要研究方向是微分几何与几何分析,他在凯勒流形上的典则度量(如Kahler-Einstein度量、Kahler-Ricci孤立子等)方面的研究取得了一系列重要的成果,已经在国际顶尖期刊Acta Math., JAMS和国际权威期刊Duke Math. J, GAFA, TAMS, Adv. Math., Crelle, Comment. Math. Helv., Math. Ann.等发表SCI论文共30多篇。代表性成果如下:
      (1)与田刚教授合作,解决了Kahler-Ricci孤立子的唯一性问题;
      (2)与汪徐家教授合作,解决了Fano Toric流形上Kahler-Einstein度量和Kahler-Ricci孤立子的存在性问题;
      (3)与田刚教授合作,解决了Kahler-Einstein情形的Hamilton-Tian猜想。

邀请人:张世金