北航数学论坛 Decomposition of Quasiconformal and Quasisymmetric mappings

发布日期:2018-04-16  |  浏览量:
报告人:刘劲松 研究员(中科院)

报告时间2018.4.26 10:00-11:00

报告地点:数学学院学术报告厅 (老)主楼321

摘要Quasiconformal and quasisymmetric mappings are important tools in the study of complex analysis. In this talk we will introduce some results on the decomposition of Quasiconformal and quasisymmetric mappings.

(1) We prove that a higher dim quasiconformal mapping admits no minimal decomposition.

(2)We prove that the quasihyperbolic metric is quasi-invariant under a quasisymmetric mapping in the suitable metric space. As an application of above theorems, we prove that the composition of two quasisymmetric mappings in metric spaces is a quasiconformal mapping.

This is a joint work with Prof Zhengxu He and Xiaojun Huang.

报告人简介:刘劲松,中科院数学与系统科学研究院数学所研究员,1997年本科毕业于北京大学,于2002年获北京大学博士学位。2002-2004在数学与系统科学研究院数学所从事博士后工作,然后在数学与系统科学研究院工作至今。刘劲松研究员主要研究兴趣是Teichmuller空间、圆堆积等,在Invent. Math.(国际数学四大顶尖期刊之一)和Trans. AMS, Math. AnnComment. Math. Helv.等国际著名期刊发表论文15篇。刘劲松研究员曾获ISAAC青年科学家奖、中科院优秀教师奖、数学与系统科学研究院优秀教师奖等。

1832年瑞士数学家Jakob Steiner提出一个公开问题:给定任意三维欧氏空间的一个凸体,是否存在一个有给定组合结构的凸多面体来中切它?著名以色列籍数学家Oded SchrammSLE理论的创立者)给出了部分解答,在此基础上刘劲松与他的学生周泽完全解决了这个问题,并且给出了这个问题的所有解,此工作发表在国际数学顶尖期刊Invent. Math., 论文题目为《可以用多少种不同的笼子装一个鸡蛋》(How many cages midscribe an egg?)。